LA CIUTAT DE LES LLUMS - projecte ART

Descarregar Pdf
LA CIUTAT DE LES LLUMS va ser una instal·lació-espectacle, obra de l'artista hispà xilè David Zuazola, coproduïda pel Museu de Lleida i el Centre de Titelles en el marc de la 35a Fira de Titelles de Lleida. És un projecte amb el qual vam col·laborar des de la Universitat, implicant a l'alumnat des de les assignatures, Didàctica de les arts visuals (tercer curs dual Grau Educació Primària), i Arts visuals (segon curs del Grau dual GEP), i Arts visuals (quart curs doble Grau GEP i CAFE). Com a col·laboradors en la construcció de l'escenografia, vam crear elements amb material reciclat, ampliant eines, recursos, històries i records, per ajudar a construir identitats com a futurs mestres, per construir xarxa i per reflexionar i donar a conèixer històries del lloc on vivim. Vam treballar al costat de l'artista i creador, David Zuazola, que ens va visitar per explicar-nos el seu projecte i convidar-nos a participar. 
Per mitjà d’un treball conjunt amb diferents ciutadans i ciutadanes que han explicat la seva visió de Lleida, es va crear el text de l’espectacle. En aquest projecte es van implicar més de 600 persones, que de manera col·lectiva o individual van aportar el seu granet de sorra. L’escenografia és una col·laboració de l’escola d’Art i Superior de Disseny Ondara, la Universitat de Lleida, el Servei Ocupacional de Ciutat Campus de Fundació Aspros, la Coral Shalom i els escolars de la ciutat, mitjançant el projecte Titelles a les escoles. L’alumnat de l’escola de música l’Intèrpret, ha compost la música. L'artista i professora de la nostra Facultat, Ascensión G Lorenzo, va aportar la seva visió per la construcció d'aquest relat i la construcció de lo Marraco, element clau per a les festes i els infants de Lleida. Una col·laboració plural, per tant, que ha comptat amb alumnes de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius i universitat, coordinats per l’artista David Zuazola.
Una gran maqueta de la nostra ciutat, Lleida, i un espectacle basat en la seva història esdevenen l’eix principal d’aquest projecte que ja s’ha realitzat a Sarajevo (Bòsnia), Chuncheon i Incheon (Corea del Sud), Timisoara (Romania), Varsovia (Polònia), Tolosa (Espanya) i Kraguevac (Sèrbia). Lleida se suma a aquest llistat de ciutats, en un projecte transversal que aglutina diferents entitats, escoles i ciutadans i ciutadanes. En la idea d’unificar el món a través de l’art, City of Lights és un projecte que no remet a una ciutat en concret, sinó que es desenvolupa a diverses ciutats del món. Per això, ens complau molt que la ciutat de Lleida, sigui una d’aquestes i que des de la Facultat d'educació, Psicologia i Treball Social hàgim pogut col·laborar.

 

 

Extracte de notes de premsa:
 
En concreto, la construcción de la escenografía ha contado con la participación de la Universitat de Lleida, de la Escola d'Art Superior de Disseny Ondara de Tàrrega, de cientos de alumnos de primaria de diversas escuelas de Lleida, que han construido su casa, de la Coral Shalom y de la Fundació Aspros, entre otros. La música ha ido a cargo de la Escola L'Intèrpret de Lleida.
Imagen de la presentación de 'La ciutat de les llums' en el Museu de Lleida  Igansi Gómez / ACN
 
La directora del Museo de Lleida, Clara Arbués, ha destacado la importancia del proyecto por su implicación social, ya que han participado hasta 600 personas en la construcción de un relato para contar la historia reciente de la ciudad. Los directores de la Fira de Titelles, Oriol Ferre y Elisabet Vallvé, han destacado que es un proyecto singular que se ha elaborado de manera plural y que "es un regalo de los 35 años de la Feria a la ciudad", ya que la propuesta se mantendrá más allá de la feria.
El artista y director de "La ciudad de las luces" ha apuntado que es un proyecto que juega con el pasado, el presente y el futuro y que, a la vez, es un material que también hace la función de memoria histórica. "Es muy bonito porque implica a gente de la ciudad y acabas conociendo aspectos locales que muchos no conocen", ha dicho.
 
ciutatdestacat