Sons que connecten escola, universitat i territori

Descarregar Pdf

La tarda del 2 d’abril, la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS) de la Universitat de Lleida va acollir la presentació dels resultats del projecte “Cartografia Sonora Crítica”, a càrrec de l’alumnat de 5è i 6è de l’Escola Francesc Feliu d’Aitona, sota la coordinació dels mestres Elena Llop i Rubèn Satorra.

El projecte es va iniciar el passat mes de febrer en col·laboració amb estudiants de tercer curs del doble grau en Educació Primària i Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport de la FEPTS, dins l’assignatura Processos i Contextos Educatius, impartida pel professor Daniel Gutiérrez-Ujaque. Aquesta proposta pedagògica parteix de la recollida de paisatges sonors i, mitjançant la pedagogia crítica, les arts i el patrimoni, convida a una exploració educativa, social i cultural de l’entorn proper. El projecte s’ha desenvolupat de manera simultània a l’escola i a la facultat, aplicant una metodologia cocreada que ha permès establir ponts i paral·lelismes pedagògics, tot creant condicions d’aprenentatge que afavoreixen propostes transversals, competencials i arrelades al territori.

Durant la sessió de presentació, l’alumnat de 6è va exposar les seves creacions sonores a partir dels sons que configuren la seva vida quotidiana, dins i fora de l’escola, com el mercat o els camps d’Aitona. Posteriorment, es van formar grups mixtos entre alumnat de primària i universitari per dialogar al voltant de les cartografies creades i aprofundir en la reflexió compartida. Així mateix, l’alumnat universitari va presentar les seves pròpies cartografies, elaborades amb sons del seu entorn i analitzades des d’una mirada crítica. La sessió ha comptat amb el suport i l’acompanyament del professor Jordi Cano.

Aquesta iniciativa posa en valor la millora constant en la formació de mestres crítics i creatius compromesos amb el territori, i evidencia la importància de generar vincles educatius reals entre la universitat i les escoles del seu territori. Projectes com aquest possibiliten espais de cocreació i d’aprenentatge compartit, i contribueixen a apropar la pràctica educativa a les realitats quotidianes dels estudiants. El projecte culminarà el pròxim 19 de maig, amb la presentació final de les cartografies sonores realitzades per l’alumnat del doble grau a l’Escola Francesc Feliu, donant continuïtat a aquesta col·laboració enriquidora.